reizen

Sightseeing & shopping

Barbara Hertogs ging speciaal voor ons op z’n Jansen’s naar Stockholm. Vandaag deel 1 van haar tripje.

Reisgids
Ik neem altijd een reisgidsje mee. Er is keuze genoeg, maar voor mij komt het altijd neer op de luxe reisgids van Capitool of de handige, pocketsize van Globus. Als ik Capitool kies, neem ik meestal de landengids. Maar aangezien ik Zweden voorlopig niet hoog op mijn reisverlanglijstje heb staan, en ook geen groot boek wil meenemen die niet in mijn handtas past (waar laat je hem dan weer?), kies ik deze keer voor de Globus. Beide gidsen bieden wandelingen die me aanspreken, dus Globus voldoet prima. En op zijn Jansen, spaar ik ook nog €25 uit. Geld wat ik liever in Stockholm uitgeef.

Gamla Stan
Eenmaal aangekomen en ingecheckt op de Gamla Stan, begin ik aan mijn eerste wandeling. Deze historische pukkel doet aan als het Franse Le Mont Saint Michel: met dezelfde krappe straatjes die - ooit degelijk - geplaveid waren met kinderkopjes. Het is een wirwar gevuld met restaurantjes inclusief terrasjes en je struikelt - meer letterlijk dan figuurlijk - over de designwinkeltjes. Wat een genot! De creativiteit slaat je om de oren. En wat voor winkeltje je ook binnenstapt, ze hebben altijd een paar schoenen te koop. Een waar walhalla!

Als je de wandeling van de Globus volgt, zoals ik heb gedaan, kom je van alles tegen. Voor ieder wat wils. Toch wil ik één klein pleintje uitlichten, namelijk de Köpmantorget, waar drie verrukkelijke winkeltjes zitten:

De eerste die me opvalt, is het kerstwinkeltje Tyger och Tidlösa Ting. Je kent ze wel, die winkeltjes waar het altijd, het hele jaar door, kerst is. Maar dat was niet de reden dat ik naar binnen ging. Dat waren namelijk de lampen in de etalage. Op zich een eenvoudig design, maar allemaal verschillend, geen kapje was hetzelfde. Na navraag blijkt dat de eigenaresse de kapjes zelf maakt, van allerlei stofjes. Sterker nog, je kunt ook je eigen stofje meenemen en er een lampenkapje van laten maken. Ideaal om ze te matchen met je gordijnen. Of om een oud kledingstuk - waar je maar geen afscheid van kunt nemen - te recyclen. En maak je ook geen zorgen over hoe onhandig het is om dat in je koffer te passen, het wordt in een vierkant DYI pakketje opgevouwen en ingepakt. Thuis nagenieten met handwerk uit Stockholm.

Het volgende winkeltje waar ik binnenstap, vanwege twee fantastische paar schoenen in de etalage, verkoopt kleding die afgeleid is van heuse kunstwerken. De eigenaresse legt me uit dat twee Franse designers jaarlijks een paar stukken maken waarvoor ze zich telkens door een andere schilder laten inspireren. Met een verbluffend resultaat! Räddnings Plankan verkoopt nu zes verschillende collecties die op deze manier zijn ontworpen. Voor één lijn zijn verschillende stoffen bedrukt met een kleurig, koraalachtig patroon. De designers maken er stevige vilte jasjes van, denim-achtige broeken, vlotte blouses, maar ook gebreide truien met dit patroon. Een vrolijk geheel, waarvan de stukken goed met elkaar, maar ook met donkerblauw of zwart te combineren zijn. Een andere keer kwam de inspiratie van een kunstwerk wat ik heimelijk ‘singing in the rain’ noem. Vervolgens is van een doorzichtig lapje stof met deze opdruk een prachtige overgooier gemaakt. Leuk weetje over deze winkel: de eigenaresse is al 12 jaar lang de exclusieve Zweedse outlet voor Hebbeding. Jawel, uit Nederland!

Ik zag mezelf al in een broek met koraal print, een zwarte top en een schitterende koraalketting en dito oorbellen rondlopen…Deze winter even terug!

Ik ben overigens niet voor een gat te vangen, ben een paar dagen later teruggegaan (het zat om de hoek van mijn hostel) en zag eigenaresse Anette zitten. Heb uitgelegd dat ik voor Jansenmagazine in Nederland schrijf en dat ik mijn stuk graag zou vergezellen van een paar kiekjes. Geen punt, natuurlijk. Das ook Jansen toch, een beetje eigenwijs en brutaal?

Linkjes en Adresjes

Tyger och Tidlösa Ting, Köpmangatan 1B, Gamla Stan, www.tygerotidlosating.se
Kerstspulletjes en custom-made lampekapjes.

Räddnings Plankan, Köpmantorget 10, Gamla Stan, www.raddningsplankan.se
Design kleding gebaseerd op kunstwerken van onder andere Jean de Gryse en Isabelle Hervé, www.aventuresdestoiles.com/artistes.php, www.aventuresdestoiles.com/qrc/herve.html Verkooppunt van het Nederlandse merk Hebbeding, www.hebbeding.com

Prager Design, Köpmantorget 1, Gamla Stan, www.pragerdesign.com
Sieraden van duurzame geproduceerde kralen, parels en koraal.

Åkerstrand’s Design, Tyska Brinken 20, Gamla Stan, www.akerstrandsdesign.se
Design schoenen en andere Scandinavische accessoires. Verkooppunt van handbeschilderd servies van Lena A. Hilderholm. www.linderholm.se

Studio Lena M, Kindstugatan 14, Gamla Stan, www.lenamdesign.se
Duurzame katoenen poetsdoekjes, met een grappig design. Uitwasbaar, herbruikbaar en als je ze uiteindelijk toch afdankt, zijn ze volledig afbreekbaar.

Aifur Krog & Bar, Västerlånggatan 68, Gamla Stan, www.aifur.se‎
Heerlijk en sfeervol viking restaurant met live muziek. Bestel de zalm.

Favoriet adres


HIPPE KIPPE, VELP

Fijn adres voor jezelf én je kinderen! Hippe Kippe heeft en winkel en een webshop vol merken merken als; Supertrash, Yarn Unit, Odd Molly, Imps&Elfs en Kids Case.

Meer adresjes...

agenda november

alle rommel- en vintagemarkten op
een rij

Tips zijn altijd welkom!
esther@jansenmagazine.nl


HIP EN HANDGEMAAKT MARKT GRONINGEN
Zondag 4 november
diezijn-leuk.nl


SUNDAY MARKET WESTERGASFABRIEK AMSTERDAM
Zondag 4 november
Herfstshopping, theater and good food
sundaymarket.nl


TWEEDEHANDS KLEDING BEURS ARNHEM
Zondag 4 november
De grootste beurs van Arnhem en omstreken!
sonsbeekkids.nl


HOLY STITCH! LEEUWARDEN
Zaterdag 10 en zondag 11 november
Fröbelen is niet stoffig… Juist niet!
holystitch.webklik.nl


LEEUWENHORST WINTERFAIR NOORDWIJKERHOUT
Zaterdag 17 en zondag 18 november
Brocante, serviezen, tafelkleden… Alles om in de sfeer van de winter te komen.
b-event.nl


FEELGOOD MARKET EINDHOVEN
Zondag 18 november
Bruisende markt vol design, fashion en vintage.
feelgoodmarket.nl


KERT-FAIR HAARZUILENS
21 t/m 25 november
Bruisende markt vol design, fashion en vintage.
countrychristmasfair.nl


VERZAMELAARS- JAARBEURS UTRECHT
Zaterdag 24 en zondag 25 november
Ruim 2000 kraampjes met alles wat er maar te verzamelen valt!
verzamelaarsjaarbeurs.nl


Laatste
berichten