eten

Borlotti bonen

Deze week trok een grote mand met Cranberry beans op de markt mijn aandacht. Ze zagen er zo mooi uit dat niet kopen beanonterend was. Pas bij thuiskomst realiseerde ik me dat ik nog nooit een cranberry bean gegeten had, laat staan gekookt en aan anderen voorgeschoteld. Gelukkig is het grootste kookboek van de wereld ten alle tijde binnen handbereik en met een sierlijke zwaai klap je 'm open, power on, en vervolgens zit je tegenover honderden mensen die pagina’s lang babbelen over Cranberry beans. Wat een heerlijke wereld.

Zo kom je er achter dat ze tijdens het koken grijs worden en dat deze gevlekte jongens in Nederland Borlotti bonen heten. Wat natuurlijk geen Nederlands is maar Italiaans. In Nederland zijn ze vrijwel alleen gedroogd of ingeblikt te koop. Wat ook weer verklaart waarom de Nederlander nooit afwijkt van zijn snijboon of sperzieboon. De Italianen importeren de Borlotti’s trouwens ook gewoon uit Amerika maar weten deze bonen toch heel knap tot typisch Italiaans gerecht te bombarderen. Welk marketingboek lezen zij? Wanneer je vervolgens in alle nieuwsgierigheid ‘recept borlotti bonen’ googled, bevestigt dit wat je al vermoedde: de culinaire inspiratie gaat niet uit de Hollandse hoek komen vandaag. Eén van de hoogst scorende resultaten op deze zoekterm is van www.degezondeapotheker.nl. Gelukkig weten ze op de Amerikaanse receptensites wel wat ze met deze gevlekte jongens aan moeten. Al snel verdrink je in de variaties met kaneel, curry of gekruide Italiaanse worsten. Maar omdat vandaag mijn Borlotti ontgroening is, besluit ik het simpel en Italiaans te houden: bonen, knoflook, citroen, olie en peterselie.

Borlotti bonen of Cranberry beans (bijgerecht voor 2 personen)
- sap van halve citroen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 gepelde teen knoflook
- hand platte peterselie
- peper en zout
- 250 gram Borlotti bonen, vers, gedroogd of uit blik
Doe de bonen in een pan met water en kook ze samen met een de teen knofloook gaar in zo’n 30 minuten. Proef regelmatig want ze zijn gaar als ze niet meer melig smaken. Volg bij gedroogde of geblikte variant de instructies op de verpakking. Maak ondertussen een dressing van de olijfolie met de citroensap en peper en zout. Wanneer de bonen gaar zijn, giet ze af en meng de bonen met de dressing en knip er verse peterselie overheen.

Foto's en tekst door Ellen van Roy - www.hetrozehuis.nl

Favoriet adres


HIPPE KIPPE, VELP

Fijn adres voor jezelf én je kinderen! Hippe Kippe heeft en winkel en een webshop vol merken merken als; Supertrash, Yarn Unit, Odd Molly, Imps&Elfs en Kids Case.

Meer adresjes...

agenda november

alle rommel- en vintagemarkten op
een rij

Tips zijn altijd welkom!
esther@jansenmagazine.nl


HIP EN HANDGEMAAKT MARKT GRONINGEN
Zondag 4 november
diezijn-leuk.nl


SUNDAY MARKET WESTERGASFABRIEK AMSTERDAM
Zondag 4 november
Herfstshopping, theater and good food
sundaymarket.nl


TWEEDEHANDS KLEDING BEURS ARNHEM
Zondag 4 november
De grootste beurs van Arnhem en omstreken!
sonsbeekkids.nl


HOLY STITCH! LEEUWARDEN
Zaterdag 10 en zondag 11 november
Fröbelen is niet stoffig… Juist niet!
holystitch.webklik.nl


LEEUWENHORST WINTERFAIR NOORDWIJKERHOUT
Zaterdag 17 en zondag 18 november
Brocante, serviezen, tafelkleden… Alles om in de sfeer van de winter te komen.
b-event.nl


FEELGOOD MARKET EINDHOVEN
Zondag 18 november
Bruisende markt vol design, fashion en vintage.
feelgoodmarket.nl


KERT-FAIR HAARZUILENS
21 t/m 25 november
Bruisende markt vol design, fashion en vintage.
countrychristmasfair.nl


VERZAMELAARS- JAARBEURS UTRECHT
Zaterdag 24 en zondag 25 november
Ruim 2000 kraampjes met alles wat er maar te verzamelen valt!
verzamelaarsjaarbeurs.nl


Laatste
berichten