column

Deel 3: Gijs en Rosalinde

Vorige week: Gijs werkt al geruime tijd in de zaak van Berend. Hij heeft het daar erg naar zijn zin, vooral op de donderdag, als de bloedmooie Rosalinde komt zingen. Gijs is tot over zijn oren verliefd op haar. Rosalinde gaat met Victor, een dichter. Het enige wat Gijs nu nog kan doen, is gedichten voor haar schrijven…

De vloek van bloedmooie meisjes is als een waterval van kokend water. Een letterlijke ‘val’ van water. Het is als een zuur dat in je huid brand. Deze Glamourgana’s weten hoe mooi ze zijn en hoe ze aanbeden worden. Maar ook kunnen ze verschrikkelijk onzeker zijn. Zo mooi zijn, is zwaar. Constant hebben ze aandacht nodig om te kunnen voortbestaan. Rosalinde is vervloekt. Als een spin weeft zij een web van patronen voor de rest van haar leven. De Rosalinde spin heeft op dit moment een sappig vliegje in haar web gevangen. Verdrietig als dat zij is, afgewezen als dat zij zich voelt, komt dit wel heel goed uit.

‘Alles.. er is niets niet mooi aan je. Misschien vind je het raar, maar ik heb veel gedichten voor jou geschreven.’
‘Draag er eens een op.’
Gijs twijfelt, maar de alcohol verdooft zijn ratio en laat zijn hevige verlangen naar haar spreken.
‘Oke dan. Komt ‘ie.

Oh Rosalinde, jij schone deerne.
Laat me je vangen, onvangbaar als je bent.
Geef jezelf over, aan mij.
Jij, heerlijke jij.
Ik kan uren, dagen, jaren naar je kijken.
Jouw schoonheid ontroerd mij.
Als iets heiligs.
De sieraden om je pols rinkelen,
Lokken mij naar je toe.
Ik onder hypnose, jij schone nymf.
Laten wij samen,
Ja jij en ik,
Atlantisch boven water bouwen.’

‘Wow… Ik wist niet dat jij zo gepassioneerd was!

Gijs heeft de smaak te pakken en geniet van haar verbaasde gezicht. ‘Ik heb nog veel meer hoor.’ Hij zuigt zijn borstkas vol en begint vol overgave zijn volgende betoog.

‘Rosalinde.
Daar zit je op jouw troon. Overzie jij jouw onderdanen en verlicht je hen met je stem. De liederen die je zingt en speelt. Oh zo zoet. Week in mijn knieën, benen, lichaam. Wat jij met mij doet. Zo speciaal, zo bijzonder. Weer heb ik er geen woorden voor. Ik zal een standbeeld voor je maken, al zal dat jouw schoonheid nooit evenaren. Je bent als een engel op aarde. En soms, durf ik je niet aan te kijken, zo mooi als dat je bent. Zo schoon en fijn. Bedoezeld als dat je zult zijn, wanneer wij jouw huid van fluweel aanraken.
Woorden schreeuwen in mijzelf, dat ik je lief heb. Ik heb je lief Rosalinde. Ik zal je langs de Chinese muur dragen, op een kussen, op mijn blote voeten, als dat moet. Ik bemin je met mijn hele nederige bestaan. Oh Rosalinde, alsje, hoor mij aan.’

Rosalinde heeft tranen in haar ogen als hij de laatste woorden uitspreekt. Met een hand op zijn borst en de andere hand naar haar uitgestrekt staat hij voor haar. Rosalinde pakt zijn hand en knijpt er even in. ‘Zoiets liefs heeft nog nooit iemand voor mij gedaan.’ Zegt ze met gebroken stem. Een tijd lopen ze weer stil naast elkaar door. ‘Wat doe je morgen, we kunnen iets gaan doen.’ Hoopvol kijkt Gijs naar Rosalinde. Zij geeft hem een mat glimlachje terug.
‘Morgenavond is AVONDDICHT. Een avond waar dichters hun werk op kunnen dragen. Victor staat daar morgen, hij heeft gevraagd of ik kom kijken. Ze haalt een kaartje uit haar zak met daarop informatie over de dichtersavond. Gijs pakt het aan en stopt het in zijn broekzak. Stil lopen ze door, met een hand houden ze hun fietsen vast, en met de andere hand elkaars hand. Rosalinde wordt keurig thuis gebracht door Gijs en zwaait nog naar hem vanuit het raam als ze eenmaal binnen is.

Intens verliefd valt hij die avond in slaap.

Een klein streepje licht valt tussen de gordijnen door naar binnen en valt op Gijs zijn gezicht. Hij knijpt en knippert met zijn ogen. Licht katerig, maar wel met een glimlach staat hij op. Er zit een meisje in Gijs zijn hoofd. Hij strijkt over zijn rechterhand waar hij gister de hand van Rosalinde zeker wel een kwartier mee heeft vastgehouden. Toen ze haar huis binnen ging, kreeg hij ook nog een kus op zijn wang. Gijs is in de wolken. Hij springt onder de douche en kleedt zich aan. Hij ruikt even aan de broek of deze nog niet in de was hoeft. Valt mee. Uit zijn broekzak valt een felgekleurd kaartje.

AVONDDICHT
Vrijdagavond

Gijs pakt zijn telefoon, zoekt in zijn contactenlijst en drukt op de naam David. David werkt ook bij Berend, maar dan als afwasser. Gijs zet zijn telefoon op luidspreker zodat hij zich ondertussen verder aan kan kleden.

‘Hallo?’
‘David! Gijs hier.’
‘Hey man. Alles goed?
‘Wat doe jij vanavond?’

Gijs staat voor een café te wachten op David. Naast hem staat een jongen van zijn leeftijd. De jongen probeert een sigaret aan te steken maar het vlammetje van de aansteker wordt uitgeblazen door de wind. Gijs kijkt naar het handelen van de jongen. ‘Zal ik je helpen?’ zonder op antwoord te wachten, bouwt hij met zijn handen een muurtje om de aansteker. De jongen neemt een overdreven trek van zijn sigaret. ‘Bedankt. Wil je ook een peuk?’
‘Dankje’ en neemt een sigaret aan. Heel geconcentreerd ademt hij de rook in, bang als hij is om een hoestbui te krijgen. Gijs rookt eigenlijk niet en vindt de smaak die zich in zijn mond verspreid goor. Echt een asbaksmaak. Hij smakt even, likt over zijn lippen en trekt een vies gezicht. Dan krijgt een vriendschappelijke stomp tegen zijn schouder en ziet het vrolijke gezicht van David naast zich. ‘Dus wij gaan vandaag je concurrentie eens even bekijken.’
Gijs kijkt met een scheve glimlach en een zucht naar David. ‘Ik hoop dat we haar zien.’

Ze drinken een biertje in het café, wat goed uitkomt voor Gijs om de vieze smaak uit zijn mond te spoelen. Licht aangeschoten gaan ze naar AVONDDICHT. Gijs en David lopen het pand binnen, het staat vol met mensen. De een ziet er nog fabelachtiger uit dan de ander.
‘Sorry David, ik wist niet dat het een themafeestje was. Anders had ik me er wel op voorbereid.’ Ze grijnzen naar elkaar.
‘Ja jezus wat een interessanticos hier. Zie je haar al?’
‘Daar bij die vent’ Gijs geeft een hoofdknik naar de rechterkant van de zaal. Een jongeman met een enorme bontjas tot zijn enkels staat te midden van een groep vrouwen en vertelt charmant een verhaal met veel handgebaren. Hij heeft een baret op zijn hoofd en is goed gebouwd. Zijn halflange haar en stoppelbaard geven hem iets stoers naast zijn absurde kleding. Al met al is het een bijzonder persoon om te zien en Gijs snapt waarom deze man zich meerdere minnaressen veroorlooft. Naast hem staat Rosalinde. Tussen als deze andere hele bijzondere mensen is Rosalinde niet meer de schitterende ster die altijd straalt en schijnt. Nu is ze gewoon een meisje, naast een man. Eentje die net als de andere dames om de man heen, zijn aandacht probeert te vangen. Een van die meisjes die zich tegen wil en dank voorliegt dat zij speciaal is voor deze Victor. Op dit moment voelt Gijs iets wat hij nog nooit gevoelt heeft voor Rosalinde. Naast zijn verering en eeuwige liefde, heeft hij medelijden met haar.Emily Reekers

Favoriet adres


HIPPE KIPPE, VELP

Fijn adres voor jezelf én je kinderen! Hippe Kippe heeft en winkel en een webshop vol merken merken als; Supertrash, Yarn Unit, Odd Molly, Imps&Elfs en Kids Case.

Meer adresjes...

agenda november

alle rommel- en vintagemarkten op
een rij

Tips zijn altijd welkom!
esther@jansenmagazine.nl


HIP EN HANDGEMAAKT MARKT GRONINGEN
Zondag 4 november
diezijn-leuk.nl


SUNDAY MARKET WESTERGASFABRIEK AMSTERDAM
Zondag 4 november
Herfstshopping, theater and good food
sundaymarket.nl


TWEEDEHANDS KLEDING BEURS ARNHEM
Zondag 4 november
De grootste beurs van Arnhem en omstreken!
sonsbeekkids.nl


HOLY STITCH! LEEUWARDEN
Zaterdag 10 en zondag 11 november
Fröbelen is niet stoffig… Juist niet!
holystitch.webklik.nl


LEEUWENHORST WINTERFAIR NOORDWIJKERHOUT
Zaterdag 17 en zondag 18 november
Brocante, serviezen, tafelkleden… Alles om in de sfeer van de winter te komen.
b-event.nl


FEELGOOD MARKET EINDHOVEN
Zondag 18 november
Bruisende markt vol design, fashion en vintage.
feelgoodmarket.nl


KERT-FAIR HAARZUILENS
21 t/m 25 november
Bruisende markt vol design, fashion en vintage.
countrychristmasfair.nl


VERZAMELAARS- JAARBEURS UTRECHT
Zaterdag 24 en zondag 25 november
Ruim 2000 kraampjes met alles wat er maar te verzamelen valt!
verzamelaarsjaarbeurs.nl


Laatste
berichten