column

Oppassen

Ik pas wel eens op kinderen van collega’s of kennissen. Eens in de week met wezens onder de 1.35 meter optrekken, vind ik leuk. Of eerder interessant. De denkwijze van kinderen is zoveel anders dan die van volwassenen. Ze hebben nog geen (echte) verantwoordelijkheden en kinderden zijn egocentrisch. Zo zou een kind de laatste chocolate chip cookie voor zichzelf opeisen, waar wij volwassenen het de ander ‘gunnen’.

Enfin, laatst paste ik op Engel, vijfjarig pienter mannetje. We gingen frietjes halen. Keurig wist hij de weg naar de frietkraam van Oscar te vinden. Waarom precies naar de frietkraam van Oscar? Van Oscar kreeg Engel altijd een lolly. Dit keer ook.

Met een zak warme goed doorbakken frieten en twee kroketten liepen we terug naar huis. Binnen kwam Engel erachter dat zijn lolly kwijt was. In gedachten flitste er al een aantal scenario’s door mijn hoofd (met een huilend kind de weg teruglopen en de lolly zoeken. Als niet gevonden, moeten we een nieuwe lolly kopen. Intussen zou de friet koud zijn geworden..).

Bijna begon Engel te huilen, zijn onderlip trilde al een beetje. ‘Engel wat vervelend voor jou lieverd! Had je net een lolly gekregen, is ‘ie nu kwijt! He wat stom. Zullen we kijken of mama anders nog wat anders lekkers heeft in de snoeptrommel? (hopelijk heeft ze een snoeptrommel) In plaats van die lolly. Volgens mij was het toch helemaal geen lekkere smaak! Die vieze lolly, bleh!’

Warempel, het werkte. Misschien kwam het doordat Engel mij nog niet zo goed kende en zich niet dusdanig op zijn gemak voelde om eens flinke drama te maken. Misschien vond hij de M&M’s met nootjes eigenlijk ook een veel beter idee.

Na onze heerlijke snackbarmaaltijd te hebben genuttigd, leerde ik Engel steeds beter kennen. Hij wilde graag spion worden net als zijn vriendje Bo. Een drukke en risicovolle baan, maar wel heel eerzaam. Someone’s got to do the dirty job.

Wassen, tandenpoetsen, plassen en naar bed. Of ik eerst een verhaal wilde voorlezen en daarna een liedje wilde zingen. Ik las voor uit Annie MG Schmidt, jeugdsentiment. En een liedje zingen, laat ik mij ook geen twee keer zeggen. De meeste mensen hebben liever niet dat ik zing. Dus ieder die mijn zoetgevooisde stem wil horen, krijgt een gratis tweede nummer erbij! Na afloop van mijn straalmoment zei Engel ook nog ‘mooi’. Mijn dag kon niet meer stuk. I love you Engel!

Net toen ik de trap af was, riep Engel mijn naam. Ik de trap weer op.
‘Emily, heb je eigenlijk al kinderen?’
‘Nee, daar ben ik nog niet oud genoeg voor.’
‘Maar je bent toch al groot?’
‘Ja (daar zeg je me wat). Ik ben wel groot, maar nog wel jonger dan mama. Ik denk dat ik pas over tien jaar baby’s krijg. Dan ben jij vijftien. Misschien kun jij tegen die tijd op mijn baby’s passen!’

Dat leek Engel wel wat. Ik terug naar beneden en installeerde mezelf op de bank. Ik hoorde mijn naam weer. Terug naar boven.

‘Maar Emily, misschien kan ik later niet op jouw baby’s passen als ik spion ben. Dat moet ik dan eerst even overleggen. Als andere spionnen dat ook doen, dan wil ik het wel.’

Helemaal goed lieve Engel, ga nu maar lekker slapen (ik de trap af). 1, 2, 3… Mijn naam klonk weer van boven. Hup, de trap omhoog. Ondertussen vond ik dat ik deze keren trap op en af mocht rekenen als een work out. Wat dat betreft ben ik sowieso te soft voor mezelf, ik reken al snel iets als een work out.

‘Emily, als ik later op jouw baby’s ga passen, zijn mijn papa en mama dan nog wel mijn papa en mama?’

Mijn hart brak. Wat er allemaal omgaat in het hoofd van zo’n jongetje. Na hem goed duidelijk te hebben gemaakt dat zijn papa en mama altijd zijn papa en mama zouden zijn en voorlopig helemaal nergens heen gingen, was Engel gerustgesteld.

Voordat ik de trap weer af zou lopen, sloot Engel de avond af met de wijze woorden ‘als papa en mama dood gaan, vliegen ze naar de maan’. Daar dacht ik zelf nog even over na, onderweg naar beneden.

Een paar uur later kwamen zijn ouders thuis en vroegen hoe het ging.

‘Het ging heel goed en het was hartstikke gezellig. Als jullie weer eens oppas nodig hebben, bel me!!’ Met een glimlach verliet ik het huis.

Emily Reekers

Favoriet adres


HIPPE KIPPE, VELP

Fijn adres voor jezelf én je kinderen! Hippe Kippe heeft en winkel en een webshop vol merken merken als; Supertrash, Yarn Unit, Odd Molly, Imps&Elfs en Kids Case.

Meer adresjes...

agenda november

alle rommel- en vintagemarkten op
een rij

Tips zijn altijd welkom!
esther@jansenmagazine.nl


HIP EN HANDGEMAAKT MARKT GRONINGEN
Zondag 4 november
diezijn-leuk.nl


SUNDAY MARKET WESTERGASFABRIEK AMSTERDAM
Zondag 4 november
Herfstshopping, theater and good food
sundaymarket.nl


TWEEDEHANDS KLEDING BEURS ARNHEM
Zondag 4 november
De grootste beurs van Arnhem en omstreken!
sonsbeekkids.nl


HOLY STITCH! LEEUWARDEN
Zaterdag 10 en zondag 11 november
Fröbelen is niet stoffig… Juist niet!
holystitch.webklik.nl


LEEUWENHORST WINTERFAIR NOORDWIJKERHOUT
Zaterdag 17 en zondag 18 november
Brocante, serviezen, tafelkleden… Alles om in de sfeer van de winter te komen.
b-event.nl


FEELGOOD MARKET EINDHOVEN
Zondag 18 november
Bruisende markt vol design, fashion en vintage.
feelgoodmarket.nl


KERT-FAIR HAARZUILENS
21 t/m 25 november
Bruisende markt vol design, fashion en vintage.
countrychristmasfair.nl


VERZAMELAARS- JAARBEURS UTRECHT
Zaterdag 24 en zondag 25 november
Ruim 2000 kraampjes met alles wat er maar te verzamelen valt!
verzamelaarsjaarbeurs.nl


Laatste
berichten